Besinningens sår

"Vissa böcker glömmer man helt enkelt inte"

I Besinningens sår återförenas två syskon med sin döende far, som de inte har sett på trettio år. Dottern söker svar på smärtsamma frågor, sonen vill ta ett pliktskyldigt farväl.

Recensioner:

 

I BTJ nr 22 2010 skriver Teresa Vihtma:

"Bergstens språk är avskalat och precist och hon skapar genom detta ett återhållsamt, förtätat familjedrama med ett oväntat slut. Besinningens sår är en aktningsvärd debut."

                                                                              Foto: Urban Jörén

I Östra Nyland den 6 november 2010 skriver Thomas Rosenberg:

"Catharina Bergstens text har karaktären av ett förtätat kammarspel, som följer den klassiska dramatikens regler om tidens, rummets och handlingens enhet. Vore jag dramaturg skulle jag alltså omedelbart hugga tänderna i manuskriptet!.../ hon skriver flyhänt dialog och hennes förmåga att i det korta formatet skapa en direkt thrillerartad intrig är imponerande."

Isa Hudd på finlandsssvenska Vasabladet skriver i juli 2010:

"Bergsten skapar en stämning som nästan blir påtaglig för läsaren. Sällan har så många olika känslor plockats fram och blivit så väl beskrivna på så få sidor."

Kyrkans Tidnings Kerstin Elworth tycker att Besinningens sår är "...en riktig pärla, en sådan som man önskar att det fanns fler av. En kortroman att långsamt smälta utan pauser, under en tyst kvällsstund."

Anne Pihlo på Borås Tidning: "Med ett anspråkslöst språk bygger Bergsten upp en insiktsfull dialog mellan sina karaktärer – här finns både livets trivialiteter och väsentligheter inrymda. Bergsten påminner med sin debut om att det inte alltid krävs en tegelstensroman för att lyckas skildra ett familjedrama. Det är en ynnest att få läsa en till omfånget liten bok och ändå bli mer och mer berörd för varje sida. Besinningens sår ger en känsla av att vara med på plats, att betrakta ett familjedrama som förtätad TV-teater, eller som en omedelbar och personlig scenupplevelse."

Andra tidningar som recenserat är tidskriften M-Magasinnr 9 2010 (som kallar boken en "öm roman") och finlandssvenska Kyrkpressen.

 

"Vissa böcker glömmer man helt enkelt inte", sade Sveriges Radio P4s recensent.

 

Besinningens sår finns i alla nätbokhandlar, exempelvis på Adlibris.